Jdi na obsah Jdi na menu
 


Burdybáč v televizi - besedu o knize natočila ITV

24. 10. 2015

V sobotu 10. října 2015 se v náhradním studiu regionální internetové kutnohorské televize ITV setkali ukrajinská publicistka a spisovatelka Olena Laň a kutnohorský malíř Jan Skorka Lauko.

Pod moderátorským vedením výtvarníka, filmaře a pedagoga Vladimíra Císaře natáčeli rozhovor, ve kterém se vrátili k několika posledním měsícům, během nichž vznikla a na knihkupecké pulty se dostala dětská ekologická fantasy Burdybáč aneb Ten, který žije v botě.

Besedovali pod režijním dohledem majitele ITV Bohumila Kučery, který stál i za kamerou. Od začátku do konce natáčení vládla v náhradním nahrávacím studiu televizní stanice pohoda a usměvavá nálada. Vladimír Císař se role moderátora zhostil, jak je u něho zvykem, s přehledem i nadhledem.

Natáčení v kutnohorském studiu má svoji logiku. Na vzniku knihy, která vyšla v edici Miraculum Octavum Mundi, mají totiž rozhodující podíl Kutnohořané. Vytiskla ji kutnohorská tiskárna Label, grafické úpravy se ujal místní grafik a výtvarník Jiří D. Dostál. A také výtvarník Jan Skorka má na město pod Svatobarborskou katedrálou pevnou vazbu...

"Poutavý příběh z pera Oleny Laň, bezesporu zaujme čtenáře nejenom věku hlavního hrdiny, ale i jejich rodiče. Dobrodružné vyprávění o obyčejném klukovi Nikitovi, který se nechtěně dostane do společnosti burdybáče Matěje, je plné nečekaných okamžiků a dějových zvratů. Napínavé pasáže bohaté na kouzla, čáry a přírodní magii, protkané únosy, léčkami, zradou, ale i věrností a opravdovým kamarádstvím na život a na smrt, střídají odlehčené části podbarvené jemným humorem. Kniha s jasně vymezeným environmentálním poselstvím má a dlouho bude mít čtenářům co říci," říká v působivé recenzi knihy Petra Vychytilová.

 I o tom Olena Laň při besedě hovořila, dále připomněla, že jí inspirací při konstruování příběhu byla vedle vlastního syna i slovanská démonologie. Vždyť kdo dnes zná, ba dokonce si dovede představit mavky, ňavky, bluda, polesuna, polevika nebo mamunu, podzemního démona Vije – posla smrti, matku nočního děsu Moru či jednookou obryni Licho?

První část rozhovoru, žel, i s chybou v pohádkovém jménu autorky, můžete shlédnout zde, druhou potom tady.

Autor: MiM
Snímky Lukáše Táborského, Agmons Foto